Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΕΞΙ ‘’ΝΕΕΣ’’ ΜΟΔΕΣ ΣΤΑ VIDEO GAMES ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ




  Μερικές ιδέες φέρνουν την επανάσταση στα video games, παράδειγμα μετά το wii όλες οι κονσόλες έχουν αισθητήρες κίνησης. Μόνο που μερικές από αυτές τις χρήσεις υπήρχαν δεκαετίες πριν, αλλά τότε όλοι τις είχαν για αηδίες.

#6: Massively Multiplayer  Online Role- Playing Games (MMORPG)

   Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: Ultima Online (1997)

   Μόνο που υπήρχε: Island of Kesmai (1985)

 To Island of Kesmai βγήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και το αποκαλούσαν MUD (Multi- User  Dungeon) . Μπορούσε να συνδέσει μέχρι και 100 παίκτες ταυτόχρονα. Μπορεί το 100 να μοιάζει αστείο σε μια εποχή που μπορούν να συνδεθούν εκατομμύρια παίκτες, αλλά υπήρξε σε μια εποχή που πάνω από δύο έμοιαζε αδύνατον.
  To Kesmai  είχε όλα τα χαρακτηριστικά MMO-RPG, όπως δευτερεύουσες αποστολές και συνομιλία μεταξύ των παικτών. Δυστυχώς απέτυχε, πιθανότατα λόγο του υψηλού κόστους. Κόστιζε 12 δολάρια την ώρα μόνο και η κάθε εντολή έπαιρνε 10’’ για να δοθεί.
 

#5: Φορητές 3D παιχνιδομηχανές

 Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: Nintendo 3DS (2011) ή Virtual Boy (1995)

 Μόνο που υπήρχε: Tomytronic 3D (1983)

   Χρόνια πριν η Nintendo κυκλοφορήσει στην Αμερική, υπήρξε μια εταιρία, η Tomy, που κυκλοφόρησε το Tomytronic 3D. Ήταν ένα μηχάνημα που έμοιαζε με κιάλια, είχε τεχνολογία LED και με την βοήθεια του φωτός παρήγαγε 3D γραφικά, σε μια εποχή που τα παιχνίδια είχαν με τα βίας δύο διαστάσεις.
  Εξ’ αιτίας των LED τα παιχνίδια είχαν πολύ απλό και βαρετό game-play και αφού η εταιρία έβγαλε μόνο επτά παιχνίδια ήταν αναμενόμενο η ‘’ζωή’’ της κονσόλας να είναι σύντομη.

#4: Οθόνη αφής

  Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: Nintendo DS (2004)

  Μόνο που υπήρχε: Vectrex (1982)

 Σε μια εποχή που τα τηλέφωνα δεν είχαν κουμπιά, βγήκε το Vectrex. Ήταν μια οθόνη με την κονσόλα συνδεμένη. Παρά τα ασπρόμαυρα γραφικά είχε τεχνολογία αφής, μέσω ενός στυλό.
  Λόγο της κρίσης των video games το 1983 δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει κάποιο κανονικό παιχνίδι, παρά μόνο ένα παιχνίδι ζωγραφικής, ένα μουσικό παιχνίδι και ένα παιχνίδι με animation. Η κονσόλα χάθηκε στον χρόνο και ελάχιστοι την θυμούνται ή ήξεραν την ύπαρξή της.


#3: Χειριστήρια κίνησης 

Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: Nintendo Wii (2006)

Μόνο που υπήρχε: Pantomation (1977)

  Αυτή η μόδα του να χάνεις την αξιοπρέπειά σου μπροστά από μια οθόνη υπήρξε από την δεκαετία του ’70. Το Pantomation χάρη σε μια χαμηλής ταχύτητας κάμερα και έναν μικροϋπολογιστή μπορούσε να αναπαράγει γραφικά ανάλογα με την ανθρώπινη κίνηση, ακριβώς όπως το Nintendo Wii ή το  Playstation Move, μόνο που ήταν πριν από τριάντα χρόνια. Δηλαδή ήταν έβδομης γενιάς παιχνιδομηχανή την εποχή που βγήκε η έγχρωμη τηλεόραση.
  Τότε η βιομηχανία των video games ήταν πολύ νέα και κανείς δεν σκέφτηκε να το χρησιμοποιήσει. Το Pantomation χρησιμοποιήθηκε σε σόου μα λέιζερ και παραστάσεις παντομίμας.

#2: Achievements

Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: X-box 360 (2005)

Μόνο που υπήρχε: Pitfall και άλλα παιχνίδια της Activision (1982)

  Εκείνη την εποχή του Atari 2600 , η Activision έδινε στους παίκτες διάφορες προκλήσεις, όπως να φτάσουν τους 20.000 πόντους στο pitfall. Και πως αποδείκνυαν οι παίκτες τις επιδώσεις τους χωρίς internet; Πολύ απλά έβγαζαν μια φωτογραφία με το κατόρθωμά τους και την έστελναν στην εταιρία. Όποιος κάλυπτε τις απαιτήσεις, λάμβανε ένα γράμμα από την Activision ή από τον ίδιο τον Pitfall Harry να λέει στον παίκτη το πόσο καταπληκτικός είναι. Μαζί με το γράμμα ο παίκτης έπαιρνε και ένα μετάλλιο σαν σύμβολο για το κατόρθωμά του.
  Σε κάποιο σημείο η Activision λάμβανε μέχρι και 2,000 γράμματα την ημέρα και αναγκάστηκε να προσλάβει προσωπικό μόνο και μόνο για να διαβάζει και να απαντάει τα γράμματα. Όπως αποδείχτηκε οι παίκτες ήταν πολύ λιγότεροι απ’ όσο φαίνονταν γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ ιδιαιτέρα γνωστό.

#1: Υλικό για κατέβασμα

Πως νόμιζες ότι ξεκίνησε: Sega Dreamcast (2000)
Μόνο που υπήρχε: Περιφερειακό Gameline του Atari (1983)

 Το Gameline ήταν μια υπερμεγέθης κασέτα για το Atari και μπορούσε να ανταλλάζει δεδομένα μέσω μιας απλής τηλεφωνικής γραμμής. Αφού ο παίκτης ενεργοποιούσε τον λογαριασμό του με ένα απλό τηλεφώνημα και έδινε τις πληροφορίες της πιστωτικής του κάρτας, συνδεόταν με τον κεντρικό υπολογιστή της Atari  και μπορούσε να κατεβάσει πάνω από 80 παιχνίδια για ένα δολάριο το ένα. Ο λόγος του υψηλού κόστους θα ήταν, λογικά επειδή προερχόταν από το μέλλον. Οι δημιουργοί του Gameline  σκόπευαν να παρέχουν και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, κατεβάσματος μουσικής (δεν τους δόθηκαν τα δικαιώματα για αυτό), υπηρεσίες ενημέρωσης και κάτι σαν forum. Άμα έβαζαν και πορνό θα είχαμε internet χρόνια πριν.
  Και πάλι εξ’ αιτίας της κρίσις των βίντεο- παιχνιδιών, επειδή μεγάλες εταιρίες όπως Activision και Coleco δεν ήθελαν καμία σχέση με αυτό και το Gameline έμεινε με 80 κακοφτιαγμένα παιχνίδια και η εταιρία κατέρρευσε.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες υπήρχαν και παλιά, αλλά σήμερα τις εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Ίσως και τα παιδιά μας να ασχολιούνται στο μέλλον με κάποια τεχνολογία που σήμερα θεωρούμε άχρηστη. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου